miercuri, 28 ianuarie 2015

Starea de fapt a lumii evanghelice

Un gând american spune "because cursing the darkness is easier than turning on a light".
A blestema/ a condamna întunericul este mai ușor decât a aprinde o lumină".

Cred că fiecare dintre noi a experimentat acest gând. Este mai ușor, mai lesne și mai confortabil să blamezi oameni, să condamni. Omul se naște cu un spirit justițiar acut în el. Insă acel spirit trebuie regenerat de Dumnezeu. Altfel spiritul acesta de judecată face mai mult rău printre noi în loc să aducă lumină, claritate, discernământ.

E grav să blamezi lucrările lui Dumnezeu și persoana Lui, prin lentila proprilor convingeri spirituale.



Putem descoperi și nominaliza *n factori și nenumărate probleme,devianțe periferice pe care le întâlnim în mediul evanghelic contemporan, dar cea mai mare lipsă de azi este cunoașterea lui Dumnezeu.

Și toate acestea se întâmplă datorită celei mai mari epidemii din rândul creștinismului și anume: Abandonarea zilnica a rugaciunii si a citirii Cuvantului lui Dumnezeu.

Pentru că să fim clari și corecți de la început :"Calitatea relației mele cu Dumnezeu se vede în calitatea relației mele cu Biblia". Ne deschidem Scripturile doar la biserica nu și in timpul săptămânii acasă și ne dorim (avantajele si beneficiile) pace,binecuvântare și protecție,rezolvarea problemelor și să ne apropiem tot mai mult de Isus Christos- dar toate acestea dacă se pot obține in afara unei vieti devotionale cu Dumnezeu prin Cuvantul Sau.

Crestinatatea actuala doreste scurtaturi.
Renuntam la odăițe pentru sali arhipline.

Insa asta nu este valabil si pentru  crestinii reali, autentici. Ma bucur ca intr-o dimineata la studioul RVE inainte cu cateva minunte de a intra in direct la "Popas pentru suflet",psihologul crestin Petru Ciucur ma sfatuia si imi spunea ca in pofida tuturor derapajelor imorale, chiar si in urma tuturor exemplelor negative si a lipsei de convertiri autentice din randul lumii crestine, cel mai intelept este sa privim la Domnul Isus Christos si sa vedem ca El are in continuare oameni nascuti din nou, fii si fice ale Imparatiei si sa privim la acele roade si rezultate din crestinism care ne bucura, care ne incurajeaza; sa nu fim blocati pe acele modele, exemple care ne intristeaza, deprimă.Acest fel de crestinism are sens.Cu siguranta mai exista si crestini valorosi. Acestia trebuiesc cautati azi si promovati.Dumnezeu are marturia, oamenii si Cuvantul sau valabil pentru fiecare generatie de oameni.

Acelasi lucru te indemn si eu:

Cauta si in biserica ta locala acei membrii care sunt maturi, care sunt nascuti din Dumnezeu si isi citesc Scripturile pentru ca nu pot altfel supravietui spiritual. Cauta-i si bucura-te de astfel de partasii. Nu ramane axat doar pe esecurile si falimentele unor "pacaliti spiritual" si in acest mod sa arunci la cosul de gunoi tot ce tine de crestinim. Renunta la acei ochelari murdari care vad doar lucruri negative in lumea evanghelica.

Cu siguranta ca ele exista si trebuiesc confruntate prin Lumina Cuvantului, trebuiesc demascate si expuse.Insa aceasta impune o buna cunoastere a Scripturii, o experienta zilnica cu Dumnezeu si un nivel de autoritate spirituala recunoscuta in comunitate din partea celui care se avanta in astfel de batalii spirituale.

Dar din experienta pot sa spun la modul cel mai practic ca este imposibil sa te apropi de Christos fara sa ai o relatie corecta si apropiata cu Scriptura.

Nu avem hrana in sufletele noastre pentru ca noi ne-am obisnuit cu conservele pregatite de altii, cu schitele si predicutele mestecate si recurgitate de altii si nu ne mai asezam noi insine in Scriptura.

Asistam la o lipsa de autenticitate si integritate chiar in pregatirea predicilor unde aproape 60%-70% din gandirea altui predicator este preluata, imitata si plagiata apoi si livrata ca mesaj "muncit si inspirat" in predica de saptamana viitoare.

Dumnezeu insa nu opereaza astfel. El vrea mai intai sa vorbeasca intr-un slujitor mai intai- ca apoi sa vorbeasca prin el altora. Dumnezeu este un Dumnezeu disciplinat si ordonat.

Ne dorim scheme si strategii ale firii pamantesti sa atragem oameni la Biserica dar daca ei nu vor sa vina la Christosul cel rastignit, cel care este suficient pentru binecuvantarea sufletelor oamenilor, atunci ar fi cel mai bine sa nu-i chemam pe oameni la un alt mesaj, alta Evanghelie, care ar vibra cu dorintele, poftele si interesele lor.

Nu avem voie sa folosim alte resurse, alte parghii, alte metode si strategii sau alte mesaje prin care sa le spunem oamenilor sa se impace cu Dumnezeu in afara de propovaduirea Christosului rastignit.

Iar daca nu isi doresc sa sa vina la biserica prin calea lui Dumnezeu-Isus Christos, mai bine ar pleca in alta parte. Noi nu avem alt mesaj, alt domn, alta Evanghelie de a oferi oamenilor decat cea oferita in Scriptura.

In final te incurajez sa ramai in lucrurile valoroase si nu in gunoaiele acestei lumi. Nu iti cer sa minimalizezi mecanismele grotesti din crestinism insa vreau sa observi ca nu asta reprezinta realitatea unei vieti traite cu Dumnezeu. Cu toate ca vor exista mereu lideri spirituali care vor cadea cu nasul de asfalt te incurajez sa nu te focalizezi doar pe aspecte periferice, negative,obsedante care doar duc la indiferență sau dezamăgire.

Oamenii din jurul nostru au nevoie de o lumina. Lasa-l pe Christos sa te lumineze si sa stralucesti reflectand pe fata ta bunatatea Lui si sa poti oglindi oriunde ai fi caracterul Sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică