joi, 6 februarie 2014

Ce Nu trebuie să devină biserica lui Christos! (2)


Incepem această a doua etapă a descrierilor metaforelor din Seria "Ce Nu trebuie să devină biserica lui Isus Christos" cu o ilustraţie scrisă de predicatorul Edward Payson(1783-1827) un om cu înţelepciune spirituală, folosit de Dumnezeu in Portland.

Edward Payson spunea:
"Dacă ai vedea un om închis într-o cameră izolată idolatrizând un anumit număr de lămpi şi bucurându-se de lumina lor şi ai dori să-l faci cu adevarat fericit ai putea începe prin a-i stinge toate lămpile, după care ai deschide larg ferestrele pentru a permite luminii Soarelui să pătrundă în acea încăpere".

Aceasta este şi motivatia mea.
Inchid "lumina" acestor sisteme şi confrunt aceste tendinţe moderne bisericeşti cu învăţătura sănătoasă a Cuvântului lui Dumnezeu şi doresc să fiu însoţit şi de dragoste.
Imi asum acest risc!

11. Biserica Influenţa
Ea dispune de bugete mari, clădiri somptuoase, şi nr.de membrii peste aşteptări. Deţine sume mari de bani, inteligenţă omenească, îndemânare şi vigilenţă cu care rezolvă problemele administrative sau relaţiile excelente cu publicul. (Aici integritatea este un bau-bau) Pentru un studiu personal iţi recomand cartea lui Warren Wiersbe care tratează aceste probleme cu soluţii biblice din Cuvânt in "Criza Integrităţii"

12. Biserica lu'nenea
Auzim adesea:"Unde mergi la biserică?"
-"Ah mergi la ăla! Nu la ăla".

Biserica în Biblie nu este a unui papă, cardinal, episcop,păstoraş sau a unui cvorum de oameni care deţin influenţă, bani sau o imagine puternică în comunitate. Ci aparţine Celei mai vrednice, măreţe şi frumoase Persoane din Univers-fiul lui Dumnezeu, Isus Christos.

13. Biserica loc de joacă
Si cum o transformă într-un astfel de loc? Diavolul atacă biserica din doua directii:
Satan, învăţătorul minciunii va încerca să strecoare din a) EXTERIOR  câţiva pioni jucători aici.
Jucători cu păcatul. Că sportul îmi place şi mie. El nu reprezintă o problemă cât nu intră în competiţie cu Dumnezeu.

Dacă o biserică se joacă, cântă, se distrează, urmăreşte pantomime dar nu este conştientă de doctrina diavolului, aceasta înseamnă că este slabă, ineficientă şi lipsită de putere, fără o marturie asupra comunităţii, nefiind vrednică de atenţia şi preocuparea Satanei.

b) Dinăuntru- Diavolul este expert în a lucra cu firea pământească şi îi aţâţă pe mebrii bisericii LOC de joacă să se certe şi să intre în conflict din cauza unor jucării (poziţii, funcţii,scăunele, titluri,posturi de conducere peste câţiva oameni).

14. Biserica revoluţionară
Oswald Chambers afirma:
"Noi îl defăimăm pe Dumnezeu prin râvna noastră de a lucra pentru El, fără însă a-L cunoaşte pe EL".
In această biserică sunt înregimentaţi şi înregistraţi ofticaţii pe sistem,cei care atacă orice, lumea, arta, ştiinţa, psihologia,cultura lumii, guvernul. Sunt luptători de guerilla pe baricade, au afinităţi în biserică doar pentru anumite grupuri, desfinţează tradiţionalismul, conservatorismul şi apoi luna viitoare trec sub asediu legalismul şi libertinismul. Cad dintr-o extremă în alta!Si nu le scapă nimic sub ţintă! 
Problema lor este că doar atacă şi nu oferă şi soluţii.Sunt foarte violenţi şi agresivi, turbulenţi, obsesivi şi pătimaşi cu cei care alunecă pe cale.

Fereşte-te din calea agheului lor biblic. Au muniţie cât pentru şapte ani, au informaţii, au cuvinte, vorbe dinamită, vorbe grenade, un singur lucru nu au -Cuvinte dătătoare de viaţă.
Revoluţionarii bisericoşi vor să vadă sânge! Sânge în direct, sânge la stiri, sânge la congrese, sânge în predică, sânge la comitete, sunt dornici să vadă că "se taie în carne vie, frate"!

Revoluţionarii învăţăturilor false, vor încerca să te convingă să iţi faci carnet de revoluţionar, să te câştige de partea cauzei lor, că "ei lupta pentru Adevăr" şi că ceilalţi din biserică sunt reci,răi, carnali,fireşti,lumesti, dar nu sunt conştienţi că in propovăduirea lor (mai bine zis în propaganda lor) ei distrug suflete,familii, incendiază Biserica lui Christos.
Nu intra în banda revoluţionarilor şi nu lupta cu armele lor.
Ah, tu vrei Reforme si schimbări în biserica ta? În inima ta? Asta e cu totul alt subiect!
Aici Scriptura îti recomandă arme de luptă mai durabile,mai rezistente, mai nobile.
Ce spune Biblia când spune de luptă, reforme şi revoluţii? 
Uite două texte :
"Măcar că trăim în firea pământeasca, totuşi nu ne luptăm călăuziţi de firea pământească.(2 Cor.10:3) şi "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpetenilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, impotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.(Efes.6:12)

15. Biserica cu Duhul Izabelei
O! Nu scapă nici ea din lista noastră, pentru că nu o numesc eu aşa ci o numeste Dumnezeu. O biserică în care a pătruns "curvia spirituala"-adică acte de imoralitate legate de mesele cultice din templele idoleşti şi învăţătura străina ce îndepărtează pe slujitori de Isus Christos.
Dumnezeu e mult mai aspru şi mai dur ca mine în exprimare oridecâte ori vrea să confrunte astfel de învăţători mincinosi şi falşi în cuvântul Său citeşti :"şerpi, pui de năpârci(Mt 23:33), sau "peşteră de tâlhari" (Mt 21:13), sau "Sinagoga Satanei"(Apoc.3:9).
O învăţătură greşită aici este "Femeia predicator" şi mulţi în România sunt fascinaţi de Joyce Mayer şi alte femei divorţate,părăsite de bărbaţi, abuzate sau molestate în copilărie care acum sunt "vase de lucru"-vorba unui prieten.

Dr.Francis Schaeffer relata" Este ciudat să vezi cum o omenire pierdută adesea acţionează în propriul ei detriment. Aşa stau lucrurile în Statele Unite, unde insistenţa cu care femeile işi cer egalitatea în drepturi- şi asta într-un sens negativ- le-a adus în poziţia de a avea la dispoziţie, tot mai puţini bărbaţi adevăraţi. Şi astfel cercul vicios continuă, iar femeile ramân nemulţumite, frustrate şi rănite".

16. Biserica Raiul
Mentalitatea acestui grup este să creadă că "biserica a fost deja răpită la cer". Sau se descurcă ca nişte meseriasi oamenii ăştia şi fără intervenţia lui Dumnezeu pentru că văd că din mainile lor descurcăreţe ies lucruri şi lucrări mareţe.
Se trăieşte cu frenezie, cu îmbătare de realizări şi succese personale puse toate pe seama Mâinii şi Binecuvântării lui Dumnezeu.
Din limbajul lor teologic, multe cuvinte au suferit anumite modificări intenţionate şi au fost retraduse, in loc de păcat avem acum neîmplinire, sau ratarea sensului vieţii, devianţe comportamentale,dar care cu puţin efort,voinţă şi musai gândire pozitivă se poate uşor îmbunătăţi şi repara imaginea de sine.
Ţin să precizez aici că Dumnezeu nu l-a trimis pe Fiul Său Isus Christos în lume să moară la cruce ca să ne facă pe noi oamenii mai buni, ci ca să ne facă altfel de oameni, nu reparaţi,nu cârpiţi,nu îmbunătăţiţi ci schimbaţi.

Tot aici în Biserica Raiului pe pământ, trebuie să-ţi fie ruşine dacă te-ai ales cu o răceală zdravănă, sau ai primit un diagnostic dubios de la medic, intrucât teologia lor extra-terestră le spune că dacă esti îndeajuns de credincios şi consecvent la întâlnirile lor :"bolile habar n-au cum te cheama pe tine", sau "Fug de pe strada ta".
Cum adică să auzi la ei creştin care are cancer, leucemie?

Avem de-a face cu un sistem găunos şi periculos în care intră toată gama de subiecte interzise sau cărora li se aplică o ştampilă TABU :crize, depresie,prigoană,suferinţă, încercare, faliment, eşec,boală,dezamăgire, slăbiciune..ssssşhht!! toate acestea nu există la ei.
Nu, nu,nu...ci deviza lor este cum să arătam celor din jur un zâmbet mai ceresc, aşa forţat şi fals. Să vadă toţi cei din jur ce imagine de oameni fericiţi şi binecuvântaţi suntem noi, cei din biserica "Raiul".
Ce chin, pentru că aparenţele nu rezistă mult în viaţă şi nimeni de pe pământ nu a prea putut opri efectele îmbătrânirii corpului uman. Poţi să dai şi cu pastile, şi cu sucuri şi cu rugăciuni..că "Mama Natură"-moartea (cum o numeste A.W.Tozer" in cartea sa "Recuperarea Creştinismului" e o mamă cumsecade care ne cheamă mereu la culcare:
" Este cel mai ciudat lucru ca cei care recunosc asta, nu traiesc ca si cum vor sti ca vor muri. Adevarul este ca noi toti suntem niste mici baietei pe care mama natura ne va trimite la culcare zilele acestea. Cate un baietel se inflacareaza cu entuziasm; el vrea sa ramana treaz, dar mama ii spune : "Nu, trebuie sa mergi la culcare fiule!"
- Iar micutul spune: "Of, mami doar jumatate de ora!"
-"Nu, acum este timpul; de fapt a si trecut ora de culcare" Ea ii mai spune :"Ti-am facut patul si este pregatit, du-te sa te culci".
Lui nu-i place si se impotriveste pana i se inchid ochii. Intr-un final se taraste in pat cu protestul lui cu tot. La fel e si cu mama natura. Ea ii are pe toti baietii ei; unii sunt doar oameni simpli ca mine si ca tine, fara nici o emblema de distinctie. Mai are bineinteles si unii care poarta insigna maretiei. Ei poarta pe umar sau pe frunte dovezi ale autoritatii lor, si ei se joaca cu jucariile lor - regele cu coroana lui, presedintele cu constitutia lui, episcopul cu mitra lui, cardinalul cu kippa lui rosie
Toti vor sa se mai joace cu jucariile lor, dar mama natura nu tine seama de importanta lor cand le spune :"Acum du-te la culcare".
PAPA spune :"Nu, eu vreau sa mai stau putin treaz, mama; vreau sa mai tin niste discursuri si prelegeri anoste".
Mama natura spune:"Nu, du-te la culcare acum".
Apoi episcopul spune: "Nu, vreau sa stau treaz si sa imi deplasez oamenii. Ma joc cu oamenii mei. Vreau sa stau si sa-mi mai misc oamenii putin:".
Mama natura spune: "Dar ai mutat deja toti oamenii pe care i-ai fi putut muta. Acum treci la culcare".Si incheie ilustratia A.W.Tozer cu aceasta " Toti pana la urma trebuie sa mergem la culcare! Si rezolutia mea este ca niciun lucru pe care nu-l poti pastra nu poate fi definitiv.". (pag.26 din "Recuperarea Creştinismului")
Eu NU cred in această biserică Raiul pe pământ, ci cred în Domnul Isus Christos.Daca imi asez credinta in viata si Persoana Lui atunci am deja de pe acest pamant Viata Vesnica si o voi petrece impreună cu El odata in vesnicie si intr-o zi voi face cu mana la acest pamant.

17. Biserica Selecta
Erwin Lutzer "Unii oameni cauta cu ardoare in Scripturi pentru a gasi acea propozitie sau idee pe care si-o doresc, prezentand-o apoi drept mesajul principal al Bibliei". Ajungandu-se aici e simplu ca oamenii au inceput sa aplice Scriptura la viata lor dupa bunul plac, sau dupa interpretarea personala.

Ce este grav la aceasta biserica este faptul ca fiecare membru isi fabrica si confectioneaza un Adevar personal, propriul Christos care nu seamana cu cel prezentat in Biblie ci este mai degraba o remodelare de atribute, caracteristici si calitati care sa corespunda cu temperamentul, caracterul si personalitatea acestor membrii.
Selectam si taiem din Biblie, ce ne place, ce ne convine, ce ne da avant mai departe in pornirile noastre sau actiunile noastre, sau devenim asa de abili incat ajungem sa ne justificam trairea in pacat pe marginea unor versete selectate din Scriptura.

Cu versete selectate, modificate si inventate de noi ajungem sa ne inchinam unei proprii proiectii a imaginatiei noastre, sa prezentam celor din jur o caricatura de Dumnezeu, insa nicidecum pe Dumnezeul Bibiliei, ne mandrim ca iubim un Dumnezeu poluat de gandirea noastra, un Isus deformat si ajustat dorintelor si placerilor noastre. 
Scriptura insa nu exista ca noi sa ne asezam peste ea, ci noi suntem chemati sa ne subordonam sub ea.
Suntem chemati de Dumnezeu nu sa adaptam Cuvantul la viata noastra, ci sa adaptam viata noastra dupa Indreptar, dupa Cuvant. Daca vom proceda astfel vom fi oameni selectati in Imparatia Sa si ne vom feri de pacatul de a fi selectivi cu principiile si pretentiile sfinte pe care Dumnezeu le are cu omenirea, implicit cu mine si cu tine. 
Lasa Scriptura sa interpreteze Scriptura si nu lasa inima ta,mintea ta,  cultura ta, o scoala de gandire teologica,  confesiunea ta sa iti interpreteze ea Biblia pentru tine. 

18. Biserica Ghetou
Neil Anderson (cel care a scris "Cel ce sfarama lanturile robiei, Biruinta asupra intunericului) intr-o conferinta la Sibiu a spus "Bisericile sunt pline de moderatori de programe religioase". Unii au impresia ca viata lor spirituala se manifesta in cadrul unui cerc pe care il desenezi cand te apleci jos. Si asta e tot in conceptia lor.
Sunt bucurosi si fericiti daca au si ei 5 minute sa ofere un indemn la rugaciune.

Venim intr-un spatiu unde ne simtim bine, ne simtim incurajati, nevoile ne sunt implinite, pregatim cu minutiozitate programe religioase pentru consumatori. 
Dar daca procedand astfel nu indeplinim Mandatul lui Christos?
Daca 2 versete din Scriptura ataca in mod constant confortul nostru, mediocritatea si starea de lancezeala in a mai marturisi altora vestea buna a Evangheliei?
1. Fapte 1:8 si 2.Matei 28:19-20 ataca adesea cel mai mult confortul si pozitia noastra in biserica pentru ca noi ne-am format un ghetou, avem un limbaj cunoscut doar de noi, purtam anumite haine, apelam la anumite coduri,semne,parole,binecuvantari..dar suntem cu totul straini si indiferenti de ceea ce se intampla in afara barăcii noastre, de pulsul si starea societatii, de durerea oamenilor fara Dumnezeu din neamul nostru, strada sau orasul nostru.

19. Biserica MEGA ULTRA CHURCH
NOTA: O intalnire nu este MARE din cauza ca sunt multi oameni prezenti. O intalnire este Mare din cauza ca un numar de oameni vad un Dumnezeu mare in acea intalnire.

Cerinte:Fie un amfiteatru colosal sau un stadion enorm de 50-60.000 de participanti. Nu am nimic cu numerele. Dumnezeu poate sa fie slavit si glorificat de sute de mii de oameni, milioane. Insa in vremurile actuale pentru a-i tine impreuna adunati pe acesti oameni-este necesar sa le oferi un spectru larg al Evanghelilor si orice deriva din aceasta evanghelie pentru satisfacerea eului, cum ar fi: (Evanghelia pozitiva, evanghelia sociala, evanghelia bunastarii si prosperitatii, evanghelia succesului, Evanghelia divertismentului si bunei dispozitii, Evanghelia liberala, Evanghelia harului ieftin, Evanghelia sentimentelor, Evanghelia faptelor bune, Evanghelia construirii propriului dumnezeu, Evanghelia indreptatirii personale, Evanghelia este in regula sa pacatuiesti, Evanghelia experientelor personale,Evanghelia lumii mai bune).
Toate aceste evanghelii false au ceva in comun :
1)Tu sa fii dumnezeul tău si 2). Cum sa te indreptatesti singur inaintea lui Dumnezeu.
Daca tu te consideri o persoană care cunoaste Evanghelia adevarată atunci iti va fi de folos sa cunosti cateva lucruri despre Evangheliile false.
Lucruri pe care sa le urmărim:
1. Atenţia este pe Altceva sau Altcineva (un star, o vedetă, o celebritate, un guvernator, un actor, un superDj) decat pe Domnul Isus Christos.
2. Stimuleaza, gadila firea noastra
3. Este o evanghelie contrara Bibliei

20. Biserica CIRC
In cartea sa" Recastiga-ti marturia, povestea si credinta" autorul aminteste si de aceasta biserica. 
In unele biserici te simti ca la circ.Aici avem nevoie de moderatori, bufoni,clovni, animatoare. 
"Multimea plateste biletul si asteapta fermecata in tip ce canta muzica si sunt prezentate actele rand pe rand.

Va urma...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică