joi, 17 martie 2016

Fugi,caută,luptă,trăieşte!


PRACTIC ce face Apostolul Pavel in aceasta instruire (1 Timotei 6:11) pe care o ofera tânărului Timotei..este aceea de a il incuraja si al identifica pe Timotei cu lunga lista istorică a oamenilor care au fost purtătorii de Cuvânt ai lui Dumnezeu.

Vă amintiti că Timotei a fost lăsat in Efes pentru a așeza lucrurile in Biserică, pentru a reduce la tăcere pe învăţatorii falsi, pentru a clarifica scopurile unei biserici ce si-a pierdut cursul si busola morală.

Doctrina falsă era deja strecurata acolo. Conducerea falsă-liderii falşi erau deja instalați acolo. Erau mulți impostori și oameni nedemni de rolurile de păstorire, sau cei care slujeau in calitate de bătrâni nu mai dădeau dovadă de maturitate spirituală.
Deci lideri păcătoși, erezii,necinstiri, toleranța păcatului, toate acestea se aflau in adunarea in care Timotei a primit sarcina de a face lucrurile drepte, corecte.
Si pentru a-i aminti de greutatea slujbei si a chemării sale –Pavel ii aduce aminte de chemarea lui Dumnezeu, de a fi omul său. Timotei- tu esti acolo in Efes –reprezentantul Dumnezeului celui viu.

Asta adăuga un imens sentiment de responsabilitate. De fapt această scrisoare este intr-un fel strategic scrisă iar Pavel subliniază de 3 ori cum trebuie Timotei să raspundă în fața invățătorilor falși.Si de fiecare dată când Pavel face asta ii aduce aminte de sfințenia chemării lui.

Să privim în Scriptură. Intoarce-ți cu mine la cap.1Tim De 3 ori vorbește Ap.Pavel despre învățătorii falși. 
Pornind de la vs 3 vorbește despre cei care predică altă doctrină.

Vs 4-despre cei care invață pe alții povești, basme,fabule- și genealogii interminabile, care dau naştere mai mult la intrebări- mai degrabă decât răspunsuri,- si nu oferă lucruri care aduc evlavie, care zidesc,care hrănesc, care edifică. ..Lucrurile acestea duc la dezbinări vs 6 –iar motivația lor este că ei doresc să fie profesori, învățători- dar n-au nici o idee despre ceea ce vor să vorbească. In conformitate cu versetul 7.

A doua trimitere cu privire la învățătorii falși o găsim in cap.4 Primele 4 versete aici, ne spun că unii se vor lepăda de credință, și se vor alipi unor duhuri înșelătoare, învățăturilor dracilor, care sunt propagate de oameni ipocriti..a căror minte,constiinta a fost inabusita.
Ei se ALIPESC DE SATANA SI IS TRAG PUTEREA DIN EL..chiar se alimenteaza din Diavolul.

Cea de-3 referire vine in cap 6 vs 3 unde vedem că cei care invață altceva, nu sunt deacord cu cuvintele sănătoase, care nu adera la învățătura care duce la evlavie, care sunt mândri și care nu cunosc nimic, care sunt bolnavi de intrebări răutăcioase, dispute și dezbateri care produc numai invidie, ceartă și suspiciune..care împrăștie șovăieli..și care își imaginează că evlavia este un  câștig real.

Și ajunge să vorbeasca despre dragostea lor pentru bani pînă in vs 10.
Așadar in cap.1,4,6 Pavel introduce problema invatatorilor falși. Ei aveau mare putere, influență.Si aveau poziții de autoritate in biserică. Si de fiecare dată Pavel ii spune lui Timotei să opună rezistență în fața lor. 

Sau DUPA CE CUNOSTI AZI UN OM AL LUI DUMNEZEU? Pavel ne spune că prin Scriptura avem 4 dovezi, evidențe!
Timotei –vreau să auzi 4 lucruri care ar trebui să iți marcheze SLUJIREA!

1, Un om al lui Dumnezeu este cunoscut după ceea ce FUGE. 
Vs 11 “fugi de aceste lucruri”
Vedeți- omul lui Dumnezeu in Biblie este un FUGAR!
-Fugi de păcatele sexuale- 1 Cor 6;18, 
-Fugi de idolatrie 1 Cor 10:14, 
-Fugi de pofte 2 Tim 2:22..
-Fugi de mîndrie,lăcomie,învăţături false.

Noi suntem fugari. Oamenii lui Dumnezeu fug de toate aceste lucruri care ne pot corupe sufletul. Dar despre ce spune aici in text Pavel să fugim..”Care sunt aceste lucruri”:?
Vedem mereu că DiAvolul se atașează la iubirea de BANI. Vs 9/10 în contrast omul lui Dumnezeu nu este un iubitor de bani. El nu are o afecțiune față de lucrurile materiale.
Fugi Timotee de lăcomie cu toate poftele ei.! Este păcatul nr1 al invățătorilor falși.

Este păcatul ipocriților care pervertesc adevarul pentru un cîștig personal, care fac negustorie cu sufletele oamenilor, ..care tratează oamenii așa ca o marfă, ca o sursă de profit, care urmăresc un câștig murdar..iar oamenii în tot acest proces sunt doar un mijloc..în acest scop murdar.

De la păcatul lui Balaam, la Iuda ucenicul care l-a vândut pe Isus, de la falșii profeți ai Israelului care erau pântece lacome. De la primul pînă la ultimul exemplu din Biblie..vedem că una din caracteristicile învățătorilor falși este lăcomia. Iubirea de bani a sucit mințile și a pervertit mulți oameni.


TE POTI CHEMA PREDICATOR,MISIONAR, PASTOR, LIDER DE TINERET, dar dacă ești în această lucrare pentru bani…atunci tu nu ești un om al lui Dumnezeu, nu ești omul lui Dumnezeu. De ce spun asta?

Pentru că nu poți fi omul lui Dumnezeu și omu.. banilor! Ai transformat chemarea lui Dumnezeu intr-un act de prostituție ..și câștig personal.


IAR NOI VEDEM ASTA IN JURUL NOSTRU, nu?..preoți care nu oficiază căsnicii, nu oficiază slujbe de inmormantare.ș.a.m.d.
Un adevarat om al lui Dumnezeu niciodată nu pune un preț pe chemarea lui, pe lucrarea lui..și nu percepe o anumită sumă,taxă pentru a aduce altora Cuvântul lui Dumnezeu. Orice incercare de a face acest lucru ..iți va produce o devalorizare până la ZERO! Vei fi un zero în ochii lui Dumnezeu. Asta nu inseamnă că oamenii nu pot fi sustinuți, să aibă un salar…da,dar cum spune apostolul pavel celor din Tesalonic 1.2 cu 5 El nu a folosit predicarea ca pe o haină a lăcomiei!

Banii pot fi investiti pentru eternitate prin aducerea celor pierduti la Hristos, sau pot trimite un om in iad prin faptul ca devin dumnezeul lui.

Așadar primul PUNCT ..un om al lui Dumnezeu este recunoscut după ceea ce fuge. El fuge de pacatul sexual, El fuge de a avea alti dzei in inima lui, fuge de pofte..iar aici in text ni se spune că el fuge de iubirea de bani.

IN AL DOILEA RAND, un om al lui Dumnezeu este cunoscut(vs11) SPRE CE SE INDREAPTA
Și caută” și sunt menționate 6 virtuti.
NU ESTE SUFICIENT DOAR SA FUGI! (tehnica) Nu nu nu!!!

La fel stau lucrurile in 2 Tim 2:22 Fugi si urmareste.
Proverbe 15:9 spune…CALEA CELUI RAU ESTE URATA DOMNULUI- dar El iubeste pe cel ce umbla dupa neprihanire. 
Ce verset măreț! INTREABĂ –te mereu:
Eu dupa ce alerg?
Ce urmaresti?
 Ce va ramane dupa tine ?
Pentru ce lucruri traiesti?
Inspre ce iti indrepti si consumi energia de dimineata pana seara? Ce iti ocupa mintea?


Omul lui Dumnezeu este cel care face dreptate.El face lucruri drepte in viata,lucruri corecte. El trăiește in conformitate cu Standardul lui Dumnezeu.

El se supune lui Dumnezeu.Comportamentul său este drept, viata lui este dreapta..si el face ceea ce este corect.El nu caută implinirea materiala, implinirea egoului său.El caută neprihanirea.

Si perechea spirituală acestei virtuti este EVLAVIA. Aceasta are de-a face cu interiorul.Dreptatea are de-a face cu comportamentul.evlavia cu atitudinea si motivatiile.Evlavia este care ne conduce in inchinare, sa avem respect fata de Dumnezeu, ne aduce sfintenia in inima.

Stiti sa imi dati exemple de cateva animale pe cale de disparitie?
Exista si in biserici un atribut al lui Dumnezeu pe cale de disparitie..SE NUMESTE SFINTENIA.. In unele biserici…Se sting becurile la închinare și se pornesc luminile care să bată pe starurile căzătoare. Noua modă: să te închini în întuneric celui care a spus: Eu sunt Lumina lumii

Cu toata indrazneala doresc sa te intreb “ESTI TU CONSTIENT ACOLO UNDE ESTI DE PREZENTA SFINTENIEI lui DUMNEZEU?

Urmatoarele 2 virtuti dominante interioare sunt CREDINTA SI DRAGOSTEA. El are incredere in Dumnezeu pentru toate lucrurile, are incredere in puterea luiD, are o incredere de neclintit in scopurile lui Dumnezeu, are o incredere de neclintit in Planul Sau, are o incredere in protectia si purtarea lui de grija, el are o incredere de neclintit in promisiunile Sale.
Noi traim crezandu-L pe Dumnezeu! E frumos? Omul lui Dumnezeu traieste prin credinta.

OMUL LUI DUMNEZEU ESTE UN IUBITOR DE DUMNEZEU. Pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inima lui. (Rom 5:5).
El este un iubitor de D mai mult decat un iubitor de sine, iubitor de placeri, si pentru ca este un iubitor de Dumnezeu –el iubeste pe aceia pe care D ii iubeste..iar Dumnezeu iubeste oameni..si astfel omul lui Dumnezeu iubeste oameni!
Ii iubeste asa de mult pe oameni incat uneori trebuie sa-I confrunte pacatul din viata lor cu Adevarul si sa nu ofere o iubire prefacuta. (totul e in regula…totul e ok) KAUFLAND!

Si apoi 2 virtuti din exterior. RABDAREA SI BLANDETEA. Rabdarea, inseamna a ramane sub-presiune. Aceasta este persoana care in ciuda tuturor circumstantelor groaznice , nu face atâta caz de problemele, drepturile,nevoile sale. Este acea răbdare din Biblie a martirilor care si-au dat viata pentru cauza evangheliei, sau a pastorului care atunci cand e nevoie isi da viata pentru oile sale…asa cum a facut Domnul nostru.
Ultima virtute este atitudinea blandetei.Este omul care arata altruism.Este omul care se consuma pentru altii. Si care recunoaste ca nu a contribuit cu nimic la succesul altora. 

IN AL TREILEA RAND! Omul lui Dumnezeu nu este recunoscut doar dupa ceea ce fuge si dupa ceea ce cauta. Ci este cunoscut si dupa ceea ce LUPTA! Vs 12

 Noi suntem soldati,suntem protagonisti in lupte zilnice cu pacatul, cu cel rau, cu noi insine. Trebuie cu totii sa intelegem ca in lucrarea crestina..lupta noastra este cu adevarul impotriva erorii,minciunii.
Priviti la 2 Tim2:3 ,iar la sfarsitul vietii sale Pavel spunea 2 Tim 4;7. Viata lui pavel a fost o lupta.
Luptam cu valorile lumii, Luptam cu firea pamanteasca, luptam impotriva celui rau, Ne luptam cu pacatul, Impotriva ereziilor, Impotriva erorilor, Luptam impotriva apatiei si letargiei din biserica( sau unora le place starea asta)..Ne luptam cu imparatia Intunericului..deci facem parte dintr-o lupta severa si fara sfarsit.

Ce rusine, ce pacat ca multi oameni nu realizeaza ca sunt intr-o lupta spiritual. Si sunt oameni care cred ca daca lucrurile nu merg exact asa cum doresc ei, mai bine renunta la lupta!
La fel toti cei care azi doresc sa traiasca cu evlavie –in timpul prezent –vor fi prigoniti.Nu exista nici o cale de ocolire.

Da vad,cu ochii mei..ca lumea este innebunita dupa scurtaturi. Cel mai ridicol exemplu intalnit recent este periuta de dinti electrica. E clar ca azi este prea mult sa ceri unui adult sa-si miste bratul in sus si in jos, in scurt timp imi imaginez un dispozitiv ce va cobori din tavan in timp ce noi vom sta in paturile noastre , motaind cu gura cascata si gata…dintii tai stralucitori vor fi gata sa infrunte lumea.

Nu dragii mei- cei care calca pe urmele lui Isus nu vor merge pe o cale usoara. Isus Hristos cauta oameni gata sa se inroleze cu norma intreaga in serviciul Regelui Regilor. Isus cere un angajament de-o viata in armata Domnului: slujesti pana mori!
Lupta te pentru adevar, lupta te lupta cea buna, lupta te pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna!

Nu stiu cum se face in lumea asta bolnava, cu valori rasturnate: Spre ex…”Atunci cand ies 5 oameni sa demonstreze in fata unei ambasade pentru 6 pinguini, 2 delfini, 5 pisici, toate televiziunile transmit aceasta stire, ea face inconjurul lumii.

Va intreb in aceasta seara..”CE VEI CREDE DESPRE UN OM CARE SPUNE” ..traiesc pentru vesnicie…eu am primit viata vesnica..dar cand urmaresti viata celei persoane.si modul in care isi petrece timpul, si toata energia lui pentru lucrurile de aici si acum..te intrebi..Oare aceea persoana traieste in lumina eternitatii?
Isus a spus “Acolo unde este comoara voastra, acolo este inima voastra”. Asta inseamna sa traiesti in lumina eternitatii.
Acesta este omul lui Dumnezeu chemat de Duhul lui Dumnezeu…spre viata vesnica, este cel care a marturisit ca Isus Hristos este Domnul si mantuitorul sau, si este omul care a intrat intr-un razboi cu minciuna.

4) OMUL lui Dumnezeu este chemat să păzească-sa implineasca vs 14. Cum pazesc eu Evanghelia? Nu doar vorbind,vorbind,vorbind despre ea..ci traind, traind,traind. LA CE BUN SA SPUI ALTORA ADEVARUL dar sa traiesti in minciuna?

N-are nici un sens! O astfel de persoana submineaza adevarul, distruge,devasteaza evanghelia.
Este asa de tragic cand vezi un om care pazeste Cuvantul cu gura=dar nu l pazeste cu viata lui.
TIMOTEI –pazeste PORUNCA. Scriptura, Evanghelia!
Omul lui Dumnezeu spune adevarul cu orice pret. El este credincios fata de adevar…indiferent de cost!

Este un privilegiu sa fii un om al lui Dumnezeu..dar si o responsabilitate! 
Domnul sa ne ajute pe toti sa facem aceste 4 lucruri FUGI,CAUTĂ,LUPTĂ,TRĂIEŞTE!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

You may leave a message.May God Bless you!

Care este teologia ta?

Powered By Blogger
Blogosfera Evanghelică